5 dingen die je kunt doen om vrijheid te ervaren.

Voel je je gevangen in het leven dat je nu gecreëerd hebt? Verlang je naar meer tijd voor jezelf, en niet meer alsmaar van alles te moeten? Een jaar of zeven geleden, voelde ik mij zelf zo. Niet wetende wat ik moest doen om meer vrijheid te ervaren. Ik had zoveel ballen hoog te houden. Op mijn werk, met mijn kinderen, als partner, als zus en dochter en vriendin. En financieel ook: met name onze hypotheek was een stuk hoger dan comfortabel was. Ik droeg, als het ware, een jas die me niet paste, te zwaar en te strak. Een jas die bestond uit allemaal overtuigingen over wie ik moest zijn en wat ik moest doen. En ik zag niet 1,2,3 waar de rits was. En toe ik die wel zag, was het nog best spannend om hem uit te trekken. Want wat zou er dan voor in plaats komen?

Een leven in vrijheid. Mooi, en nog steeds regelmatig spannend.

Ik deel in dit blog vijf stappen die ik gezet heb om meer vrijheid te ervaren in mijn leven.

#1 Vertrouwen op wat je weet.

Het is een hele reis geweest om weer te vertrouwen op mijn innerlijk weten. Trauma's en overtuigingen die ik had en deel van mij waren geworden, stonden me in de weg vrijheid te ervaren. Ik stond aan de kant van het gevolg en dacht dat ik vast zat in het leven dat ik had. Maar dat was een leugen. Niet bedoeld om mezelf voor te liegen maar toch echt een onwaarheid.

Door regressietherapie, familieopstellingen, Access Consciousness en de hulp van Engelen kwam ik steeds meer terug bij mijn eigen weten. Weten wie ik ben, wat ik kom doen in dit leven en kiezen voor wat bij me past.


#2 Opruimen

Een aantal jaren geleden, toen ik voor de derde keer in mijn leven met burn-out klachten thuis zat, ben ik gaan opruimen. Beetje bij beetje, elke keer een klein afgebakend stukje van mijn huis. Er kwam zo meer ruimte in mijn huis en in mij. Ook werd het voor mij makkelijker om de verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er mijn huis in komt. Zoveel spullen heb ik helemaal niet nodig. Ik heb me toen laten inspireren door de film "The Minimalists" en Marie Kondo. Niet dat ik nu minimalistisch leef hoor. Maar ik laat spullen nu wel makkelijker los. En zeg ook makkelijker "nee" tegen spullen die me aangeboden worden door commercie.


#3 Financiële overzicht krijgen

Mijn motto was altijd: "Geld is leuk als het er is, en als het op is komt er straks wel weer wat binnen" Voor mij was de de maand altijd net een weekje lang. Eigenlijk kwam dat neer op een algeheel gevoel van te kort. Ik liet alle financiën over aan mijn man.

Ik ben alle inkomsten en uitgaven in kaart gaan brengen. Verschillende potjes gemaakt voor verschillende doeleinden. Ook zijn we gaan investeren in verschillende projecten zodat we een geldpot hebben dat we niet meteen nodig hebben. Zodat dat geld in waarde kan groeien. Ook hier gaat het weer over de regie nemen. Verantwoordelijkheid dragen. Zonder zwaarte. Ik heb ontdekt dat we ook met minder een heel goed leven hebben.


#4 Lichamelijke vrijheid

Vermoeidheid, spanning, pijn, ziekte, het kan je gevoel van vrijheid behoorlijk in de weg zitten. Je hoofd wil vaak sneller en meer dan je lichaam aankan. En de ongemakken van je lichaam zijn ook een signaal dat er iets in de weg zit of dat je niet op de juiste weg zit. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam hierbij ook te betrekken. Een massage, acupunctuur, osteopaat, yoga. Er zijn tal van mogelijkheden. En voor elk stukje is er misschien ook weer iets anders nodig. Zelf heb ik heel veel gehad aan yoga, osteopathie en Access Bars (een behandeling die ik zelf ook geef). En nu met hulp van de Engelen zorg ik ook dat energie weer vrij kan stromen door mijn lichaam.


#5 Tijd voor jezelf

Ik heb véél tijd voor mezelf nodig. Om los te laten wat ik niet meer nodig heb. Om op te laden. Om dingen te doen die ik fijn vind. Om met de mensen te zijn waar ik me fijn bij voel. Daarom heb ik mijn werkweek ook zo ingericht, dat ik die tijd heb die ik nodig heb.

Laatst zei iemand tegen mij: "Als ik de tijd had, zou ik dat ook wel kunnen doen."

Ik ging me bijna schuldig voelen...

Maar de tijd hebben we al. Het is alleen de keuze die we zelf maken hoe we onze tijd gebruiken.


Heb jij het verlangen naar vrijheid? Draag jij een jas die je niet goed past? Welke stap spreekt jou het meest aan? Ik hoor het graag van je terug.

Ik vind het ook leuk om te horen waar jij al vrijheid in ervaart. En wat heb jij gedaan om dat te creëren?


Heb je behoefte aan begeleiding bij jouw processen? Kijk dan verder op mijn site, bij mijn diensten of dat wat ik aanbied bij jou past.

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven