6 oorzaken die ons innerlijke wijsheid vertroebelen.

Bijgewerkt op: 8 dec 2020

Als klein kindje word je geboren en weet je precies wat je nodig hebt: liefde, veiligheid, warmte, geborgenheid, drinken, schone luier. Je twijfelt niet of je het wel goed voelt, je weet het gewoon en je vraagt er om. Kortom je wordt geboren, wij allemaal, met een natuurlijke innerlijke wijsheid.

In de loop van ons leven raakt, in meer of mindere mate, wat vertroebeld. Daar gaat het in dit blog over. Wat zijn de oorzaken van deze vertroebeling? Wat zijn de gevolgen? En tot slot, wat kun je doen om weer helder te krijgen wat je eigenlijk al weet? Ik wens je veel plezier met lezen en ik hoor graag van je wat het je gebracht heeft.#1 Onze opvoeding

Met alle beste intenties hebben onze ouders, verzorgers, leraren en andere volwassenen in ons kinderleven bijgedragen aan deze vertroebeling. Een enkele achteloze opmerking of een dagelijkse bevestiging dat wat jij te zeggen had niet waar, niet belangrijk, raar of onbeleefd was.


#2 Traumatische ervaringen

We hebben de neiging onszelf te beschermen voor nare ervaringen. En één belangrijk mechanisme die we als opgroeiend mens vaak inzetten is generaliseren. Hebben we een keer iets naars meegemaakt met een hond? Nou dan is het handig om voortaan alle honden op afstand te houden. Die conclusie neem je mee de rest van je leven tot het tegendeel is bewezen.


#3 We hebben het te druk

Need I say more... werk, sport en activiteitenclubs, sociaal leven, kinderen, school. Teveel "ja" gezegd omdat het zo hoort.


#4 Verslavingen

Koffie, alcohol, suikers, telefoon, roken, drugs, koopverslaving. Het vertroebelt allemaal. Omdat het onze aandacht afleidt van wat er hier en nu is. En dat is waar je innerlijke wijsheid is. Hier en nu.


#5 Verkeerde voeding

Hier zijn we ons vaak niet van bewust. Want welke overtuigingen heb je over voeding, die misschien voor een ander waar zijn, maar voor jou niet? Als je lichaam het druk heeft met het verwerken van voeding die niet voedend is, kost dat energie in plaats van dat je er energie van krijgt.


#6 Negatieve gedachten

Veel van onze gedachten bestaan uit negatieve gedachten. Ben ik wel goed genoeg? Heb ik het wel goed? Of ze gaan over de ander. Wat anderen allemaal beter zouden moeten kunnen doen.


Wanneer je uit verbinding bent met je innerlijke wijsheid kan je leven behoorlijk leeg voelen. Als een deken van ontevredenheid. Die behoorlijk zwaar kan voelen en zich kan uiten in bijvoorbeeld ziekte, burn-out, allergieën, vermoeidheid, slecht slapen, over of ondergewicht, verslavingen etc. etc.


En als je daar bent? Uit verbinding met je innerlijke wijsheid. Hoe kom je er dan uit?

Het antwoord is vast simpeler van de uitvoering. Wees stil. Sta stil. Zeg wat activiteiten af en trek je terug. In de natuur of een andere plek waar je je fijn voelt. Voel de verbinding met de aarde. En stel jezelf de vraag:

Wat brengt mij levensvreugde? Wat brengt mij dichterbij mijn zielsdoelen?

Zonder een antwoord meteen te verwachten, stel jezelf deze vragen. En doe dit heel regelmatig. Ont-dek weer waar je blij van wordt en doe daar meer van. Voel waar jouw energie van leeg raakt en doe daar minder van. Leer weer trouw te worden aan jezelf. Net als dat kleine kindje dat om zijn of haar basisbehoeftes vraagt. Levensvreugde is een basisbehoefte. Levensvreugde is een bestaansrecht. Jouw innerlijk weten leidt je altijd naar dat wat jou levensvreugde brengt.

47 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven