7 Tools om (nog beter) beter naar je intuïtie te luisteren

Bijgewerkt op: 8 dec 2020

Hoe weet je dat je intuïtie je iets vertelt? Wat ontstaat er als je er vaker naar luistert? Hoe doe je dat? In dit blog deel ik een persoonlijk verhaal over mijn moeite met luisteren naar mijn intuïtie, de tools die ik in de loop der jaren heb geleerd en wat het me nu brengt dat ik wél weet wanneer mijn intuïtie iets te vertellen heeft.

Nu, zo'n zes jaar geleden, stond ik voor de klas op een basisschool. Ik had mij al voor de derde keer ziekgemeld met burn-out klachten tijdens mijn carrière als leerkracht. Ik wist dat ik iets anders moest, maar wat dan? Ik had geen idee en wat ik wel wist is dat elke maand de hypotheek betaald moest worden en dat dat zonder mijn salaris niet zou gaan lukken. Dus ging ik nog verder op de bekende weg.

Tot ik de mogelijkheid had om een cursus te doen. Pedagogische Intuïtieve Tact. Dat leek mij wel wat. Het zat boordevol systemisch werk en familieopstellingen. Daar leerde ik de eerste tools om met mijn drukke hoofd vol beren op de weg, te voelen.

Ik greep die tools met beide handen aan en onderzocht alles wat me bezig hield. Zo kwam ik op een pad dat steeds meer bij me paste. Dat steeds minder op angst gebaseerd was maar op liefde en innerlijk weten. En de Hypotheek is sinds die tijd ook gewoon elke maand op tijd betaald.

Ik gun het jou van harte, dit pad. Weten wat je weet. Steeds dichter bij jezelf komen en keuzes maken die echt bij jou passen. Hoe eng het ook is.


Tool #1 Voelt het licht of voelt het zwaar?

Stelt iemand jou een vraag? Ga je iets eten? Ga je iets ondernemen? Een webinar volgen? Het maakt niet uit. Wil je graag een ja of een nee op een vraag? Test het dan.

Iemand vraagt of je iets voor hem wil doen. Stel je voor dat je dat gaat doen. Voelt het licht, wordt je er blij van, komt er een opwaartse energiestroom? Dan, doe het! Voelt het zwaar, komt er een neerwaartse energiestroom? Zeg dan nee. Wees trouw aan jezelf.


Tool #2 Dagelijks mediteren

Ga elke dag, als is het maar twee minuten even zitten. Observeer je gedachten, voel hoe je ademhaling is. Ervaar hoe je lichaam reageert. Hou het simpel en haalbaar. Je kunt beter klein beginnen en later elke keer met een minuutje uitbreiden, dan na de eerste paar keren afhaken.


Tool #3 Systemisch werk en opstellingen

Zit je hoofd te vol met allerlei gedachten die met elkaar in conflict zijn? Ben je vreselijk aan het twijfelen? Doe dan een opstelling. Dat kan samen met iemand die er al ervaring mee heeft, en je kunt het ook eenvoudig zelf.

Pak een paar A4-tjes.


Schrijf de verschillende mogelijkheden die je met elkaar wilt vergelijken, elk op een apart vel papier. Leg ze vervolgens verspreid op de vloer. Ga nu om de beurt op de verschillende papiertjes staan. Voel, hoor, zie wat er daar in je opkomt. Voel het verschil tussen de verschillende mogelijkheden. Naarmate je dit vaker doet, word je hier handiger in. Het creëert zoveel rust!


Tool #4 Luister naar het fluisteren

Je lichaam is zo'n belangrijke bron van informatie. Als je er naar leert luisteren, pijntjes, spanningen, energiestromen, kom je zoveel te weten. Je intuïtie communiceert vanuit zachtheid en trekt zich geduldig terug wanneer je het niet verstaat.


Tool #5 Kies je vanuit angst of vanuit liefde?

Elke dag maak je honderden keuzes. En elke moment kun je iets anders kiezen. Sommige keuzes zijn makkelijker dan andere. Maar in principe kun je altijd weer iets anders kiezen. Heb je keuze vanuit angst gemaakt? Bijvoorbeeld door ergens ja op te zeggen, terwijl je eigenlijk voelt dat het niet goed is voor je. Maar omdat je bang bent dat je anders niet aardig gevonden wordt zeg je toch ja. Dat is een duidelijke keuze vanuit angst. Wees je bewust van de keuzes die je maakt en of ze voortkomen uit liefde of uit angst. Komt die voort uit angst? Kijk dan hoe je deze keuze kunt veranderen.


Tool #6 Onderzoek wat je in de weg staat

Meestal is er een innerlijke criticus of controleur die meteen klaarstaat om te voorkomen dat je domme dingen doet. Die bedenken wel redenen om alles bij het oude te houden. Deze sluit helemaal aan bij de vorige. Onderzoek van wie je deze controlerende gedachten hebt overgenomen? Vertel de controleur en de criticus dat je het voortaan anders gaat doen. Ze zijn niet meer nodig. Je bent nu veilig en geliefd.


Tool #7 Vertrouwen

Luisteren naar je intuïtie, vraagt oefening. Geduld. En meestal heeft ze het bij het rechte eind en soms niet. Dat betekent niet dat je er niet meer naar moet luisteren. Vertrouwen in je intuïtie versterkt het communicatielijntje.


Als dat lijntje sterker wordt, ga je steeds meer advies vragen aan je innerlijk weten. Zo kom je met precies het juiste cadeautje op iemands verjaardag. Kies je het eten dat goed is voor je lichaam. Kies je activiteiten die je dichter bij jezelf brengen. Want je weet dan dat het klopt. En dan hoor je van anderen dat het klopt.

Wil je hier nog meer mee oefenen? Heb je nog ergens hulp bij nodig? Laat het me weten. Op de meditatieavonden is dit ook regelmatig onderwerp van de meditaties en de gesprekken die er daarna ontstaan.

Ik wens je veel succes met en plezier van deze tools. Zodat jij precies op het pad komt dat voor jou klopt. Jouw zielsreis.

145 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven