Kiezen of gekozen worden

Voelt je lichaam zwaar? Drukt alles wat je denkt te moeten zwaar op je schouders? Raak je vermoeid als je vooruit kijkt naar de dag die er voor je ligt? Hoe ben je hier gekomen?

Kun je je nog herinneren waarvoor ben je geboren bent? Is deze zwaarte er altijd al geweest? Of ben je ergens onderweg naar vandaag de draad kwijtgeraakt? De draad van jou en van wie jij bent en wat je in dit leven te doen hebt. Is dit waar je voor gekozen hebt? Of ben je overal gekozen, is er voor jou gekozen en keek jij van een afstandje mee hoe jouw leven vorm kreeg?

Daar gaat dit blog over. Kiezen, aan het roer staan versus het stuur uit handen geven en wachten tot je gekozen wordt.

Tien jaar geleden, zat ik bij mijn leiding gevende aan tafel te vertellen hoe het leven voor mij voelde. De zwaarte die ik ervaarde en wat me allemaal was overkomen dat zo zwaar voelde. Zij was de eerste die het had over keuzes maken. Ze zei: "Niemand heeft je gedwongen om hier te werken. Niemand heeft je gedwongen om hier langer te blijven werken dan dat je ervoor koos om te blijven werken. Het is altijd een wederzijdse keuze geweest."

Niet zo makkelijk te ontvangen, voor mij, op dat moment... Ik had nog nooit zo duidelijk de uitnodiging gekregen om verantwoordelijkheid te nemen voor mij en voor mijn keuzes.

Ik had me nooit zo duidelijk gerealiseerd dat ik daar werkte omdat ik gekozen was. En dat was een patroon op heel veel gebieden in mijn leven. Dat ik op plekken was, met mensen was, dingen deed omdat anderen mij gevraagd hadden. Ik werd gekozen, mijn leven werd gekozen. En hoe veel dat ook eervol en bewonderingwaardig lijkt. Mijn waarde werd namelijk gezien door anderen. Het voelde zo zwaar. Ik sleepte mezelf voort want op veel levensgebieden, was ik vergeten mezelf mee te nemen in de keuzes die ik maakte.

Kun je de energie van gekozen worden ervaren? Hoe mooi het ook lijkt dat jij gekozen wordt, het is de energie van afwachten en de regie bij een ander leggen.

Is dat iets wat je herkent in jouw leven?

Ik neem je nu mee in de energie van kiezen. Het roer zelf in handen nemen. Als je alles in je leven vandaag opnieuw zou kunnen kiezen, waar zou je dan werken? Zou je willen werken of zou je willen creëren? Welke vorm dat ook voor jou heeft. Met wie zou je je tijd willen doorbrengen? Welke mensen in jouw leven zou jij echt zelf kiezen?

Hoe zou jouw leven er uit zien als je vanaf nu aan de kiezende kant gaat staan?

Oké, leuk dat jij mij uitnodigt voor een wandeling. Dankjewel. Wat wil ik? Wil ik deze wandeling met jou maken? En zo ja, wanneer? En zo nee, nee dank je. Hoe spannend die nee, dank je ook is. Kun je de energie voelen van de kiezende kant?


Wat staat jou nog in de weg om aan de kiezende kant te staan? Is dat op elke gebied in je leven zo? Of zijn er ook gebieden waar je dat al met gemak doet? Wat heb jij nodig om nog meer aan de kant van je eigen keuze te staan? Zeker in deze tijd, waar veel oordelen zijn over keuzes.

Weet je nog niet wat je wilt? Niet kiezen is ook een keuze. Welke informatie en vaardigheden mis je nog om jouw waarheid en keuze te weten?


Welke keuze kun jij vandaag voor jou maken? Groot of klein.

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven