Meer plezier met geld

Welke rol heeft geld in jouw leven? Draagt het bij aan jouw geluk of wil je er liever niks mee te maken hebben? Wat heb je van thuis meegekregen over geld en geld verdienen en staat dat je nu nog in de weg om met gemak geld te verdienen? Of stroomt geld met gemak je leven in? In dit blog deel ik een aantal belangrijke inzichten over geld, die mijn realiteit en relatie met geld totaal veranderden.

Als dochter van ontwikkelingswerkers, opgroeiend in Mozambique, kreeg ik een aantal standpunten mee over geld die behoorlijk in strijd waren met mijn verlangens in dit leven. Rijk zijn is slecht, kijk maar naar die rijke overheersende mensen en bedrijven in Zuid Afrika die de oorlog in Mozambique in stand houden. Later, toen we weer in Nederland woonden, als we door een snelle, dure grote auto ingehaald werden werd altijd iets gezegd in de trant van: nou, nou, nou kijk die dikke auto de weg onveilig maken... Niet zo positief dus. Over rijk zijn.

VERLANGEN NAAR VRIJHEID

Toen ik studeerde en later begon met werken, was de maand altijd net een beetje te lang. Het maakte eigenlijk niet uit hoeveel er binnenkwam, de laatste week van de maand, was het zo goed als op. Geld stroomde sneller uit dan in. Geld op de bank, in mijn portemonnee, het bleef niet lang bij me. Hooguit drie á vier weken. En dat was lange tijd oké. Tot ik mijn verlangen ontdekte naar meer vrijheid. Het leven dat ik gecreëerd had, voelde als een gevangenis. Geen geld om eruit te komen en andere keuzes te maken.


FISCALE PARTNERS

Tijdens mijn 'reis', vanuit dit verlangen, ging ik een training doen waar financiële vrijheid een belangrijk onderdeel vormde. Het grootste inzicht dat mij toen heeft wakker gemaakt om me met geld te gaan bezig te houden was, geld helpt bij de weg naar vrijheid. Dus als ik echt vrijheid wil in mijn leven, dan is kennis over geld en weten welke keuzemogelijkheden ik heb met geld noodzaak. Vrijheid komt niet van de net-wel-net-niet-genoeg realiteit die ik met geld had.

Dus toen ben ik naast mijn man gaan staan en mee gaan kijken naar onze geldsituatie. Wat was hij aan het doen met die crypto coins? Welke andere mogelijkheden waren nog meer beschikbaar? Hoe zou budgetteren ons kunnen helpen? Ik las boeken over investeren en geld spreiden en financiële vrijheid. We werden nu echt fiscale partners. Niet alleen voor de belastingdienst.


GELD IS VOOR MIJN LICHAAM

Daar was ik er nog niet mee. Als startende ondernemer, als lichtwerker, was geld vragen voor mijn diensten, één van de engste dingen om te doen. Beetje bij beetje kwam ik beperkende overtuigingen tegen die mij tegenhielden om met totaal gemak geld te vragen. Wat mij het meest vrijheid hierin opleverde was het inzicht dat geld voor mijn lichaam is. Alles wat ik met geld kan doen is voor mijn lichaam: kleding, eten, huis, vervoer etc. Voor mijn zelf, oneindig wezen dat ik ben, heb ik geen geld nodig. Om dit leven met plezier en gemak te leven, heb ik geld nodig. Dus vroeg ik mijn lichaam: hé lichaam, hoeveel geld wil je eigenlijk dat er elke maand binnenstroomt? Wat heb je elke maand nodig om plezier te hebben? Wat is er voor nodig om dat te genereren? Wat staat me nog in de weg?


RUIMTE INNEMEN

Dat stond me nog in de weg. Geld vragen en geld uitgeven aan wat voor mij belangrijk is, geld opzij zetten voor mezelf, gaat over ruimte innemen. Energetisch, fysiek, financieel. Waardering voor mezelf, voor mijn talenten en de bijdrage die ik ben met alles wat ik doe en kan.


GELD IS GEWOON GELD

Vies geld, stinkend geld, goed geld, fout geld, mooi geld, lelijk geld, eerlijk geld... Het bestaat allemaal niet. Dat zijn alleen de labels die we erop plakken. Wat als je al die labels eraf haalt? Dan is geld gewoon geld. Energie dat stroomt over de hele wereld. Op sommige plekken meer dan op andere plekken. Wat als jij en ik ook ruimte mogen innemen in die hele stroom van energie? Wat zouden jij en ik kiezen als die energiestroom ook in overvloed ons leven binnenstroomt? Wat zouden we dan voor de wereld kunnen doen?


GELD HEBBEN VS. GELD UITGEVEN

In hoeverre ben jij bereid om geld te hebben? In welke vorm dan ook? Valuta in de sokkenlade, op een spaarrekening op de bank, in de vorm van edelmetalen in een kluis. Als ik geld had, brandde het in mijn hand. Ik kon niet wachten tot ik er van alles en nog wat mee kon gaan doen. En als het op was, was het op. Ik zette niks opzij en ik ging ook niet in het rood. Ik was helemaal niet bereid om geld te hebben. Sinds ik me daarvan bewust werd, zet ik 10% van elke Euro die er binnenkomt opzij. Zonder spaardoel, gewoon om geld te hebben. Om mezelf te eren, om het deel van mij, dat bang is om tekort te hebben, te laten zien dat er genoeg is. Om het universum te laten zien dat ik het leuk vind om geld te hebben en dat er nog meer naar me toe mag komen stromen. Want geld trekt geld aan.


VERDER LEZEN

De boeken die me geïnspireerd hebben om mijn realiteit rondom geld te herzien zijn: Gettig out of debt joyfully door Simone Milasas, Money isn't the problem, You are door Gary Douglas,

Money, Master the game door Tony Robbins, Moeiteloos ondernemen door Martijn Meima.


VRAGEN DIE JE KUNT STELLEN

Zonder het juiste antwoord erop te zoeken. Gewoon om in de ruimte van de vraag te blijven.

Wat kan ik vandaag doen, dat me meer geld gaat generen?

Gaat deze aankoop mij geld opleveren?

Welke ruimte, energie en bewustzijn kan ik zijn met geld?

Hoe kan ik meer plezier hebben met geld?

Wat is er voor nodig om de geldstroom naar mij toe te vergroten?

Wat staat me nog in de weg om geld te ontvangen en te hebben? En wat is ervoor nodig om dat op te lossen?

Wiens realiteit kan ik vandaag beïnvloeden met mijn financiële mogelijkheden?

Wat heb ik waar gemaakt over geld, dat me nu in de weg staat om met plezier geld te hebben, te ontvangen en uit te geven?


TOT SLOT

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met geld. Heeft dit blog je mogelijkheden laten zien die nieuw voor je zijn? Heb jij misschien nog inzichten die mijn realiteit met geld nog verder kunnen verbreden? Ik hoor graag je reactie. Hoeveel plezier kun jij nog meer met je geld hebben?

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven