Waarom ik mijn naam veranderde

Kort geleden koos ik ervoor om mijn roepnaam te veranderen. Er klopte iets niet aan de naam Riekje. Dat heb ik vaak in mijn leven gevoeld, maar nooit wist ik wat het wel moest zijn.

Bovendien is dat een spannend proces. Het vraagt iets van je omgeving. Het roept iets op, meestal positief en ondersteunend en soms prikkelig en oncomfortabel.

In dit blog deel ik mijn proces hierin. Een persoonlijk verhaal om meer bewustzijn te brengen wat betreft namen en de energie die met een naam meekomt.

Waarom kreeg ik de namen die ik kreeg?

Ik werd vanuit gewoonte, vernoemd naar mijn beide oma's. Riekje van Riek, mijn moeders moeder en Gerdien van Dien, mijn vaders moeder. Uit gewoonte in de familie, werden namen doorgegeven aan volgende generaties. Dus dat deden mijn ouders ook.

Nhelete is de naam die mijn ouders intuïtief voor mij kozen. Ze verhuisden in 1980 naar Mozambique om daar ontwikkelingswerk te doen. Tijdens de voorbereidingen van hun vertrek raakte mijn moeder zwanger van mij. Een aangename verrassing. Mijn moeder voelde dat het klopte en dat ik in Afrika geboren wilde worden. Ze vroegen een vriend om wat namen uit de lokale taal op te schrijven met de betekenis erbij. Deze sprak ze het meest aan. Nhelete, Avondster. Toen ik geboren was, schreven mijn ouders, in een brief naar familie en vrienden in Nederland, dankbaar en liefdevol: "Ze koos één van de mooie avonden uit met een prachtige sterrenhemel. Ze is als een ster aan de hemel: uniek op zichzelf en samen met de andere sterren één geweldig imposant geheel." De eerste drie jaar van mijn leven woonden we in Chokwé. Een klein stadje in de Limpopo vallei. (link leidt je naar Google maps) Daar noemden de mensen mij Nhelete. Blij en verrast dat dit witte kindje een naam droeg van daar.


De naam Riekje

Toen we naar de hoofdstad Maputo verhuisden, kwamen we in een internationale omgeving en toen was het, voor mijn omgeving, logisch om mij Riekje te noemen. Ik was drie, en het was zoals het was. De naam van mijn oma, die ik nooit heb leren kennen omdat ze overleed vijf jaar voor mijn geboorte. Ik droeg haar naam en ben, onbewust, uit blinde kinderlijke liefde, ook haar zwaarte gaan dragen. Waarvan het grootste, haar ervaring van seksueel misbruik. Dit is nooit aan het licht gekomen, nooit over gesproken. En om ons familiesysteem weer in balans te krijgen, om dit stuk te helen, heb ik deze ervaring ook gehad. Als héél klein meisje. Ik heb er geen bewuste herinneringen meer aan. Maar alles werd als een puzzel beetje bij beetje duidelijk tijdens alle familieopstellingen en energetische sessies die ik in de afgelopen jaren gedaan heb (voor mezelf, in uitwisseling en in opleiding). Ik wil hier later nog wel meer delen in een ander blog. Nu gaat het over mijn naam, en dit is een belangrijk stuk in dat proces.

Mijn moeder heeft vóór mijn geboorte verschillende miskramen gehad. Met één van deze zielen, heb ik contact. Ze zou een meisje geweest zijn. Als eerst geboren dochter zou zij de naam Riekje gedragen hebben. Maar zij bleef niet lichamelijk bij ons gezin. Dus was ik de eerst geboren dochter en kreeg ik de naam Riekje. Ze is nog af en toe bij me en ik mag haar Riek noemen. Fijn om haar als grote zus te hebben.


Mozambique mijn geboortegrond, mijn roots

In mijn hart ben ik Mozambikaanse. Dit heb ik lange tijd niet erkend. Simpelweg omdat ik in een Nederlands gezin opgegroeid ben. Maar het land waar we geboren zijn, zit in ons hart. Dat is deel van wie we zijn en wat we hier komen doen in dit leven. Dat is een belangrijk systeem waarmee we nauw verbonden zijn. Als we dat ontkennen, dan ontstaat daar spanning, leegte, verdriet wat om aandacht vraagt.


Nhelete, dat is mijn eigen naam

In september 2020 reed ik naar Amsterdam om een sessie te doen met Cheliq Godett. Hij werkt systemisch, intuïtief en werkt met mensen die, net als ik, met twee of meer landen verbonden zijn. Ik had het verlangen om me veilig te voelen. En ik voelde dat ik daarvoor bij hem moest zijn. Er kwamen tijdens deze sessie verschillende onderwerpen voorbij. Hij vroeg me naar de achtergrond van mijn namen. Mijn antwoord: Het verhaal hierboven over Riekje en Gerdien en toen: "En mijn derde naam is Nhelete, dat is écht mijn naam" We praatten verder over die opmerking, over de betekenis van de naam Nhelete. Tijdens dit gesprek ervaarde ik meer en meer licht, meer energie stromen, blijdschap...

Onderweg naar huis, in de auto, liet ik de optie om mijn naam naar Nhelete te veranderen nog eens voorbij komen. En weer voelde dat zo goed! Ik belde met een goede vriendin, die in dit proces ook veel mee heeft gekregen omdat we samen de opleiding familieopstellingen deden. En zij reageerde ook héél positief. In dezelfde autorit belde ik mijn moeder. Zij begon te huilen, omdat het voor haar ook klopte. Helemaal klopte. Mijn man, belde ik ook vanuit de auto. Zijn reactie was warm, rustig en liefdevol. En net zoals bij alles wat klopt, is mijn ervaring, werd de energie lichter.


De cirkel is rond

Dat zei de fotografe tegen mij, toen ze deze foto van mij nam. "De cirkel is rond." Met het kiezen van de naam Nhelete, sluit ik de liefde voor mijn geboortegrond in mijn hart, de liefde voor mezelf, voor mijn roots. Met liefde heb ik de naam Riekje gedragen. Die heeft me gebracht tot waar ik nu ben. Ik ben dankbaar voor dit unieke persoonlijke proces, voor het bewustzijn dat het me gebracht heeft en de reis en ervaringen die ik met die naam heb opgedaan. Zelfs de aller zwaarste!

Nu 40 jaar oud, hoogste tijd om volwassen te worden én me ook zo te voelen.

In mijn eentje in het bos, leidden de Engelen mij naar een prachtige plek. Waar al een een cirkel van takken (medicijnwiel) klaar lag zodat ik daar mijn oude naam ceremonieel los kon laten en mijn nieuwe naam aan nam. Vanuit dankbaarheid heet ik nu Nhelete. Als een stralende ster tussen alle andere sterren aan de hemel, zodat het donker in de wereld in een ander perspectief komt te staan.


De namen van mijn kinderen

Zonder dit hele proces al doorlopen te hebben, wist ik dat ik voor mijn kinderen één naam zou kiezen. Een die past bij hun energie. Die de verbinding is tussen hun vaderland en en geboorteland (Israël en Nederland). Een energetisch schone naam. Nog door niemand anders in het familiesysteem gedragen. Yaron, Boaz en Maayan. Zodat zij ook hun eigen unieke energie in de wereld kunnen gaan neerzetten, vanuit licht en liefde. Zonder de zwaarte van iemands anders' naam en energie.


Dankjewel dat je de tijd hebt genomen hebt om mijn verhaal te lezen. Misschien is het inspirerend geweest, heeft het je op de één of andere manier geraakt. Ik hoor het graag van je terug. Als je wilt delen.

Het opschrijven van dit proces, is in ieder geval, helend geweest voor mij. Weer een stuk oude pijn losgelaten. Weer een stap dichterbij mijn pure en lichte zelf.

61 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven